Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Ηθική/εργασιακή παρενόχληση

 

    


Ένα βλέμμα και μόνο μπορεί να είναι αρκετό για να καταστρέψει την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου.

     Συχνά στο εργασιακό περιβάλλον γίνονται αντιληπτές συμπεριφορές, μεταξύ συναδέλφων, που στόχο έχουν την ταπείνωση του ενός από τα δύο μέρη. Απαξιωτικά βλέμματα, λόγια, πράξεις και γραπτά κείμενα εξοντώνουν τον εργαζόμενο, τον ταπεινώνουν και τον εξευτελίζουν. Η ηθική παρενόχληση δεν κάνει διακρίσεις, αν σε βρει ευάλωτο ή αν την προκαλέσεις θα σου επιτεθεί. Η αποσταθεροποίηση της ψυχικής υγείας του εργαζόμενου ισοδυναμεί με σωματική βία.

     Σε αρκετά σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη έχουν εντάξει την ηθική παρενόχληση ως ξεχωριστό μέρος στην εργασιακή τους νομοθεσία. Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου.

     Ασφαλώς για να μην υπάρχουν φαινόμενα εργασιακής παρενόχλησης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο από τη διοίκηση πως τέτοια φαινόμενα δεν γίνονται αποδεκτά. Δυστυχώς, παρατηρούνται φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης είτε εν αγνοία της διοίκησης είτε έχοντας πλήρη επίγνωση, αλλά για λόγους «ανεξήγητους» δεν παρεμβαίνουν. Πώς όμως θα αντιδράσει κάποιος που είτε δεν γνωρίζει τη νομοθεσία, είτε δεν θέλει να φύγει από την εργασία του εξαιτίας ενός ενοχλητικού ατόμου; Πώς θα διαχειριστεί μία τέτοια δύσκολη κατάσταση;

     Όταν λοιπόν έχεις μείνει μόνος/η τότε είναι χρήσιμο να κάνεις τρία βήματα:

 

1.      Το πρόσωπο / θύμα: Κρίνεται σημαντικό να κάνεις μία ψύχραιμη αυτοκριτική έτσι ώστε να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη συζήτηση με φίλους και συναδέλφους, οι οποίοι δεν θα σε «χαϊδέψουν» αλλά θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις ποιος είσαι. Επίσης η επίσκεψη σε έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας, κοινωνικό λειτουργό ή ψυχολόγο θα ήταν χρήσιμη.

 

2.      Η ηθική παρενόχληση/ το συμβάν: Γιατί γίνεται; Τι είναι αυτό που την προκαλεί;

 

3.      Το περιβάλλον: Η συμπεριφορά των συναδέλφων. Προσπάθησε να τους πάρεις με το μέρος σου, αναδεικνύοντας την παρενόχληση. Όποιος συνάδελφος αδιαφορεί είναι συνένοχος! 

 Κορώσης Γεώργιος

 Career Consultant / Coach

 

ΠΗΓΗ: Εργασιακή παρενόχληση: Μια πρόταση έρευνας και παρέμβασης, Μάνος Κωνσταντινίδης