Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Η ενθάρρυνση ως μέσο επίτευξης στόχων



      Η εφηβεία είναι μία περίοδος που ο άνθρωπος αλλάζει σωματικά και νοητικά. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι μία επίπονη διαδικασία κατά την οποία δημιουργούνται μεγάλες ψυχοσωματικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τους εφήβους σε όλα τα επίπεδα, όπως η λήψη σωστών αποφάσεων για την επαγγελματική τους εξέλιξη.
      Οι έφηβοι χρειάζονται , ως προς τις πανελλαδικές, ένα απόλυτα ήρεμο περιβάλλον, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα, όχι να αποφύγουν το άγχος, αλλά να το ελέγξουν και να το κάνουν παραγωγικό. Τη λύση σε αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση μπορεί να την δώσει η Αντλεριανή σχολή, καθώς ένας από τους βασικούς της στόχους είναι η ενθάρρυνση. Ο Άλφρεντ Άντλερ μέλος πολύτεκνης οικογένειας, φιλάσθενος και αρκετά υποτιμημένος από το σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον αποφάσισε να αλλάξει συμπεριφορά, πήγε κόντρα σε όλους και σε όλα και τελικά ίδρυσε την Αντλεριανή Συμβουλευτική σχολή  ή την Ατομική ψυχολογία.
     Η Ατομική ψυχολογία εστιάζει την προσοχή της όχι στα γεγονότα, αλλά κυρίως στην ερμηνεία που δίνουν οι άνθρωποι σε αυτά. Η ερμηνεία συνήθως είναι αρνητική με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να εμφανίζονται ως αποθαρρυμένοι , με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία. Οι Αντλεριανοί σύμβουλοι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να δουν τον εαυτό τους και να τον επαναξιολογήσουν, έτσι ώστε να μπορέσουν αλλάξουν την εστίασή τους προς τα θετικά.
     Η Αντλεριανή προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κατανοήσουν πως έχουν το δικαίωμα της επιλογής και πως αυτό το δικαίωμα μπορεί να καθορίσει και τον τρόπο που δρουν. Η αλλαγή συμπεριφοράς γίνεται και μέσα από την πρόκληση, πολλές φορές, των Αντλεριανών συμβούλων προς τους συμβουλευόμενους με στόχο να κατανοήσουν την λανθασμένη και συχνά αυτοκαταστροφική συμπεριφοράς τους.
     Ο Άντλερ πίστευε πως την προσωπικότητά μας τη δημιουργούμε με βάση τους στόχους που επιλέγουμε. Ίσως η γνώση και η εφαρμογή μεθόδων της Ατομικής ψυχολογίας σε αποθαρρυμένους εφήβους να λειτουργούσε καταλυτικά στην επίτευξη των στόχων τους, αφού μέσω της ενθάρρυνσης θα είχαν καταφέρει να αλλάξουν συμπεριφορά. 

Κορώσης Γεώργιος

Career Coach