Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Η εξέλιξη των Αστυνομικών

     Είναι κοινά παραδεκτό πως οι σχολές των σωμάτων ασφαλείας είναι οι πλέον περιζήτητες, καθώς εξασφαλίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Κάθε χρόνο εκατοντάδες μαθητές δηλώνουν, στο μηχανογραφικό τους δελτίο, τις σχολές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και από φέτος του Λιμενικού. Ασφαλώς για τις σχολές αυτές όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν τα κριτήρια εισδοχής, ωστόσο συνομιλώντας με πολλούς υποψηφίους διαπιστώνεται η παντελής άγνοια στα θέματα της εξέλιξής τους.
      Το άρθρο επικεντρώνεται στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά αντίστοιχα ισχύουν και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας. Αρχικά οι σπουδές στην αστυφυλάκων διαρκούν πέντε εξάμηνα και οι απόφοιτοι φέρουν τον τίτλο του Αστυφύλακα- Ανακριτικού Υπαλλήλου. Τρία χρόνια μετά την αποφοίτησή τους έχουν τη δυνατότητα , μέσω εσωτερικών προαγωγικών εξετάσεων, να προαχθούν σε Αρχιφύλακες. Πέντε χρόνια αργότερα προάγονται στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου. Ένας απόφοιτος της σχολής αστυφυλάκων μπορεί να εξελιχθεί μέχρι τον βαθμό του Αστυνόμου Α’, σε αντίθεση με έναν απόφοιτο της σχολής Αξιωματικών που φέρει ως πρώτο βαθμό του Υπαστυνόμου Β’ και μπορεί να εξελιχθεί μέχρι το βαθμό του Αντιστράτηγου.
      Εκατοντάδες αστυνομικοί κάθε χρόνο, απόφοιτοι κυρίως της αστυφυλάκων, δίνουν πανελλαδικές με στόχο την απόκτηση ενός πτυχίου των ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Ένας από τους πολλούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι διότι επιθυμούν να ανέλθουν βαθμολογικά και να εξελιχθούν ταχύτερα, καθώς από το βαθμό του Αρχιφύλακα μπορούν σε 2ή 3 χρόνια να γίνουν Ανθυπαστυνόμοι και όχι σε πέντε όπως προβλέπεται. Το ερώτημα που τίθεται πολλές φορές « από αστυφυλάκων πώς αλλιώς γίνεσαι ( ταχύτερα δηλαδή) Υπαστυνόμος Β’ ;» έχει μία και μόνο απάντηση « μέσω μαθητικών πανελλαδικών εξετάσεων!».
      Η άποψη που ακολουθεί διαμορφώνεται έπειτα από συζητήσεις με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας( χαμηλόβαθμα και υψηλόβαθμα). Το σύστημα για τους χαμηλόβαθμους φαίνεται πως τους αδικεί, αλλά αδικεί και την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ξεκάθαρο είναι πως η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί μία από τις πιο οργανωμένες και αποτελεσματικές Αστυνομίες του κόσμου, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα, αν γίνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές ως προς την βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών.
      Η πιο ενδιαφέρουσα άποψη – γνώμη που κατατέθηκε ήταν η κατάργηση, από τις μαθητικές πανελλαδικές εξετάσεις , της σχολής των Αξιωματικών. Ασφαλώς η σχολή θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά για να γίνει κάποιος αξιωματικός θα δίνει εσωτερικές εξετάσεις και όχι Βιολογία, Χημεία, Μαθηματικά, Κοινωνιολογία, Λατινικά εφόσον αυτά θα έχουν δοθεί για να γίνει Αστυφύλακας. Ποια θα είναι λοιπόν η εξέλιξη φαίνεται παρακάτω. Πανελλαδικές για εισδοχή στην Αστυφυλάκων η οποία θα διαρκεί 2 χρόνια, 3 χρόνια μετά εξετάσεις για Αρχιφύλακας και σε 4 χρόνια Ανθυπαστυνόμος χωρίς εξετάσεις. Ύστερα από 3 χρόνια με εξετάσεις Υπαστυνόμος Β΄ και 4 χρόνια μετά χωρίς εξετάσεις Υπαστυνόμος Α΄ και σε 4 χρόνια ακόμη, χωρίς εξετάσεις, Αστυνόμος Β΄ και σε 2 χρόνια με εξετάσεις Αστυνόμος Α . Στο βαθμό του Αστυνόμου Α΄ θα είναι για 3 χρόνια και έπειτα, χωρίς εξετάσεις, Υποδιευθυντής και 3 χρόνια μετά, χωρίς εξετάσεις, Διευθυντής. Όταν περάσουν 3 χρόνια θα μπορεί, χωρίς εξετάσεις, να γίνεται Ταξίαρχος όπου θα μπορεί είτε να αποστρατεύεται είτε να παραμένει στο βαθμό για 2 χρόνια χωρίς προαγωγή. Σε περίπτωση που προαχθεί γίνεται Υποστράτηγος και για 2 χρόνια παραμένει στο βαθμό αυτό μέχρι είτε να αποστρατευτεί είτε να προαχθεί. Αν προαχθεί γίνεται Αντιστράτηγος για 1 χρόνο και είτε αποστρατεύεται είτε προάγεται σε Αρχηγό. Πρόκειται για μία καινοτόμα άποψη , η οποία εστιάζει στη δια βίου εκπαίδευση, στην ισότητα των ευκαιριών και στο αξιόμαχο της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει μόνο για τα σώματα ασφαλείας και όχι για τις ένοπλες δυνάμεις, διότι η Αστυνομία, Πυροσβεστική και το Λιμενικό είναι πολιτικά σώματα και όχι στρατιωτικά. Πιο συγκεκριμένα αφορά την Ελληνική Αστυνομία , καθώς είναι το μόνο Σώμα που έρχεται σε συνεχή επαφή με τους πολίτες.
      Όλα τα παραπάνω αφορούν την εξέλιξη των αστυνομικών με βάση τα έως τώρα δεδομένα(www.astynomia.gr).Οι απόψεις είναι πολλές και αντικρουόμενες, ωστόσο αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών η οποία θα έρθει μέσα από μία αποτελεσματική Αστυνομία.

Κορώσης Γεώργιος
Career Coach