Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Ηγεσία μέσω της συναισθηματικής νοημοσύνης

     Τις τελευταίες δεκαετίες ο ρόλος της ηγεσίας έχει εξελιχθεί από κάτι μονότονο σε κάτι περισσότερο σύνθετο. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν καταργήσει τις διαχωριστικές γραμμές διευθυντών – υπαλλήλων ακόμη και στην Ελλάδα. Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά άλλαξε; Η απάντηση είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, όμως και αυτό δεν είναι απόλυτο όπως θα εξηγήσω στο τέλος του κειμένου.
    
Πριν από αρκετά χρόνια χαρακτηριστικό της ηγεσίας ήταν ο δείκτης νοημοσύνης, τα τελευταία όμως χρόνια αυτό άλλαξε και σημαντική παράμετρος για μία ικανή ηγεσία θεωρείται η συναισθηματική νοημοσύνη.Συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει να μπορείς να μπεις στη θέση του άλλου και να δεις με τα δικά του μάτια τον κόσμο, να κατανοήσεις τη συμπεριφορά και τη σκέψη του και έπειτα να επιστρέψεις στον εαυτό σου. Τη δυνατότητα αυτή μπορείς να την αποκτήσεις από την εμπειρία σου, την καθημερινή αντιμετώπιση προσωπικών και επαγγελματικών προβλημάτων. Άλλωστε τι άλλο θα μπορούσε να είναι η εμπειρία παρά το σύνολο δεξιοτήτων όπως η θετική αυτοεικόνα, κατανόηση και έλεγχος συναισθημάτων, ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, ενσυναίσθηση και διαχείριση καταστάσεων. Ο άνθρωπος που παρουσιάζει το σύνολο των δεξιοτήτων αυτών, δείχνει ένα άτομο ώριμο και ισορροπημένο.
     Ο ηγέτης που παρουσιάζει υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, μπορεί με έναν πιο απλό και παιδαγωγικό τρόπο να ενεργοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό του. Η εξέλιξή τους, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της αυτογνωσίας, αποτελεί βασικό σκοπό του ηγέτη. Ο ηγέτης ενθαρρύνει το διάλογο, ακούει με προσοχή  χωρίς να διακόπτει, εμπνέει και προσπαθεί να κερδίσει το σεβασμό.Από την άλλη μεριά το ανθρώπινο δυναμικό, οι εκπαιδευόμενοι, οι φοιτητές, οι μαθητές, αναγνωρίζουν τις δυνατότητές τους, μπορούν να ελέγξουν τις παρορμήσεις και το άγχος. Ακόμη αυξάνουν το δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, διαχειρίζονται προβληματικές καταστάσεις και αναλαμβάνουν την ευθύνη των ενεργειών τους.
     Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η ικανή ηγεσία δεν απαιτεί μόνο υψηλό δείκτη νοημοσύνης, αλλά και υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης. Είναι όμως αυτό κάτι καινούργιο, κάτι το οποίο πηγάζει από τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου;
     Ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου, αν όχι ο μεγαλύτερος, ο Αλέξανδρος του Φιλίππου διέθετε υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης. Ο ίδιος γνώριζε τα ονόματα των στρατιωτών του, τα ανδραγαθήματά τους και τις οικογένειές τους. Μετά από κάθε μάχη επισκεπτόταν τα ιατρεία και παρείχε ιατρική φροντίδα στους στρατιώτες, καθώς ο ίδιος είχε γνώσεις ιατρικής. Ο Αλέξανδρος δεν ήταν ένας απλός ηγέτης, αλλά ο Μέγας Ηγέτης!

Κορώσης Γεώργιος
Career Coach