Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Stop itchy feet

     Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της επαγγελματικής συμβουλευτικής σε διάφορους οργανισμούς κρίνεται απαραίτητη, καθώς παρατηρείται μετακίνηση εργαζομένων από έναν οργανισμό , σε έναν άλλο και μάλιστα ανταγωνιστικό.
     Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν τη μετακίνηση εργαζομένων; Αρχικά οι εργαζόμενοι αυτοί ισχυρίζονται πως οι εργοδότες δεν τους δίνουν τη δυνατότητα προαγωγής, ενώ απουσιάζει κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη, εξέλιξη και κατάρτιση. Ποιοι είναι , λοιπόν, οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν πιο εύκολα από την εργασία τους;
     Σίγουρα η μετακίνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί από όλες τις βαθμίδες του κάθε οργανισμού, αυτή όμως που θα βλάψει, θα είναι αυτή του «ταλαντούχου» εργαζόμενου, ο οποίος θα γνωρίζει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του, θα γνωρίζει την αξία του στην αγορά εργασίας και με ισχυρή αυτοπεποίθηση θα αναζητήσει τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες.
     Από την άλλη μεριά οι εργοδότες βιώνοντας ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον λαμβάνουν υπόψη τους όλες αυτές τις παραμέτρους, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο διαρκή ανταγωνισμό. Πιο συγκεκριμένα εκπαιδεύουν, μετεκπαιδεύουν και γενικότερα στηρίζουν με κάθε τρόπο το προσωπικό τους. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια μηνύματα, κατανοητά και ξεκάθαρα, τα οποία αφορούν μία συνεργασία:
1.     Για όσο καιρό συνεργαστούμε θα εξελιχθείτε και θα προοδεύσετε.
2.     Θέλουμε να γνωρίζουμε τις ικανότητες των ανθρώπων μας και να μπορούμε να τις αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο.
3.     Θα μετακινείστε στην εργασία σας και θα αναλαμβάνεται νέα καθήκοντα.
4.     Η επαγγελματική σας σταδιοδρομία είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό θα συμπράξουμε.
     Μέσω των μηνυμάτων αυτών επιτυγχάνονται σημαντικές αλλαγές, οι οποίες αναστέλλουν το itchy feet( φαγούρα στα πόδια ή σε ελεύθερη απόδοση αυτοί που θέλουν να φύγουν), καθώς ο εργαζόμενος δεσμεύεται σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό που τον βοηθάει να εξελίσσεται διαρκώς, ενώ και ο οργανισμός αποφεύγει το κόστος των προσλήψεων, αλλά το πιο σημαντικό, διατηρεί στο δυναμικό του τους «ταλαντούχους» εργαζόμενους.
     Επιλογικά, το  itchy feet συνέβαινε, συμβαίνει και θα εξακολουθεί να συμβαίνει. Οι εργοδότες το γνωρίζουν, εκσυγχρονίζονται και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η επαγγελματική συμβουλευτική είναι απαραίτητη για τους οργανισμούς.

Κορώσης Γεώργιος
Career Coach