Κάθε χρόνο εκατοντάδες μαθητές εισέρχονται στις στρατιωτικές σχολές, μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι αν οι Πανελλαδικές είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος εισαγωγής στις ένοπλες δυνάμεις. Οι απόψεις και οι γνώμες είναι πολλές και αντικρουόμενες, με επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά του υπάρχοντος συστήματος.
Αρκετοί ισχυρίζονται πως χρήσιμο θα ήταν να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα στρατιωτικά σχολεία και πιο συγκεκριμένα Στρατιωτικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά. Στην περίπτωση αυτή τα σχολεία θα είναι σύγχρονα οικοτροφεία, στα οποία οι μαθητές θα έχουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με τα υπόλοιπα Λύκεια της Ελλάδας και ασφαλώς θα μπορούν να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις για όλες τις σχολές.
Ωστόσο για να γίνει κάποιος στρατιωτικός( Στρατός ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία) θα πρέπει να έχει αποφοιτήσει μόνο από τα Στρατιωτικά Λύκεια. Η διάκριση σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς θα γίνεται με πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία όμως θα αφορούν και τις ένοπλες δυνάμεις, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, που κάποιος μαθητής αποφασίσει να διακόψει και να αλλάξει σχολικό περιβάλλον θα μπορεί να το κάνει με τα κριτήρια που ισχύουν και σήμερα.
Τα οφέλη από τη δημιουργία Στρατιωτικών Λυκείων θα είναι πολλαπλά. Καταρχάς οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν στελέχη τα οποία από μικρή ηλικία θα εκπαιδεύονται σε κάτι το οποίο αγαπούν και κατά συνέπεια ο βαθμός της μαχητικότητας θα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Επίσης η συμμετοχή ιδιωτών - αν όχι ύπαρξη καθαρά ιδιωτικών στρατιωτικών Λυκείων, τότε μία σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - θα δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για ένα καλύτερο Λύκειο, με καλύτερους σπουδαστές, καλύτερες εγκαταστάσεις και εν τέλει καλύτερες ένοπλες δυνάμεις. Αναντίρρητα θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς, στρατιωτικούς εκπαιδευτές και πολλές ακόμη ειδικότητες.
Η δημιουργία Στρατιωτικών Λυκείων συζητείται αρκετά τα τελευταία χρόνια, παραμένοντας ωστόσο σε ένα θεωρητικό πλαίσιο. Σίγουρα δεν είναι μία εύκολη υπόθεση και χρειάζεται αρκετή συζήτηση και μελέτη, αλλά και ο Γόρδιος Δεσμός δεν λυνόταν…
Κορώσης Γεώργιος
Career Coach