Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Δεσμεύσου στο ΣΤΟΧΟ, γίνε ΗΓΕΤΗΣ



   
    Συχνά αναρωτιόμαστε, «καλά αυτός πώς τα κατάφερε, πώς πέτυχε, πώς βγάζει τόσα πολλά χρήματα, τι κάνει διαφορετικά από εμένα, γιατί συμβαίνουν όλα τα καλά σε αυτόν, υπάρχει κάποιο μυστικό;». Οι περισσότεροι θα αναζητήσουν με τη λογική μία απάντηση, «τι έκανε , πώς το έκανε;», ενώ λίγοι στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν την δική τους ανεπάρκεια θα προσπαθήσουν να υποτιμήσουν και να χλευάσουν έναν επιτυχημένο άνθρωπο.

    Μία προσωπικότητα που με γοήτευε από τα φοιτητικά μου χρόνια, ήταν ένας αρχαίος κορίνθιος στρατηγός, άγνωστος στους περισσότερους σύγχρονους Έλληνες. Ο Τιμολέων ο Κορίνθιος! Η Κόρινθος, κατά την αρχαιότητα, είχε πολλές αποικίες στη Σικελία, όπως λίγο πολύ όλες οι αρχαίες ελληνικές πόλεις –κράτη. Το 341 π.Χ  οι Καρχηδόνιοι είναι έτοιμοι να κατακτήσουν και να υποδουλώσουν όλη τη Σικελία και έτσι, έπειτα από παράκληση των Ελλήνων Σικελών, φθάνει ο Τιμολέων με εφτά χιλιάδες άνδρες, από τους οποίους οι τέσσερις χιλιάδες ήταν μισθοφόροι.

    Όντας στη Σικελία ο Τιμολέων, έρχεται η είδηση πως εβδομήντα χιλιάδες Καρχηδόνιοι, βαριά οπλισμένοι, αποβιβάστηκαν στη Σικελία. Στο άκουσμα και μόνο του μεγέθους του στρατού πολλοί στρατιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τον Τιμολέοντα, ο ίδιος όμως είχε τα δικά του 3Α, Αναγνώριση καταστάσεως, Αποδοχή καταστάσεως και Αντιμετώπιση ΣΤΟΧΟΥ.

    Ας εξετάσουμε την αντίδραση του Τιμολέοντα και ας προσπαθήσει ο/η καθένας/μία να αντιπαραβάλει τον εαυτό του/της.


Αναγνώριση καταστάσεως Τιμολέων: Βρίσκομαι αρκετά μακριά από την προστασία της Κορίνθου. Έχω στρατιωτική δύναμη πολύ μικρή και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστη. Ο αντίπαλος έχει δέκα φορές μεγαλύτερο στρατό και καλύτερα εξοπλισμένο.


Αποδοχή καταστάσεως Τιμολέων:  Αντιλαμβάνομαι πλήρως την κατάσταση, δεν πανικοβάλλομαι, προετοιμάζομαι ψυχολογικά.


Αντιμετώπιση καταστάσεως Τιμολέων: Έχω αναγνωρίσει και αποδεχθεί το στόχο μου και ετοιμάζω προσεκτικά τις κινήσεις μου. Ο στόχος μου είναι να σώσω τη Σικελία. Πώς θα γίνει αυτό;  

Δημιουργούνται δύο επιλογές:


Α) Ό,τι προτείνουν οι πολλοί, δηλαδή, μείνε πίσω από τα τείχη, μείνε στην ασφάλεια της πόλης και ίσως καταφέρεις να πετύχεις μία συμφωνία για ειρήνη.


Β) Έχω αυτογνωσία (τα 3Α που αναπτύξαμε), η οποία με οδηγεί σε αυτοσεβασμό και με γεμίζει αυτοπεποίθηση και κατά συνέπεια αναλαμβάνω δράση. Δεν παραμένω αδρανής περιμένοντας τις εξελίξεις, αλλά κινητοποιούμαι προς το στόχο μου.

     Ο Τιμολέων αποφάσισε να κινηθεί προς το ΣΤΟΧΟ του και μάλιστα με ενθουσιασμό τον ακολούθησαν και οι στρατιώτες του. Η πορεία προς το στόχο δεν ήταν εύκολη, όμως εδώ είναι που ξεχωρίζουν οι μεγάλες προσωπικότητες. Οι προσωπικότητες που ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ στο ΣΤΟΧΟ τους, παθαίνουν εμμονή με αυτόν. Όταν οι στρατιώτες του αποθαρρύνονταν τους έδινε κουράγιο, μέχρι και τους αρνητικούς οιωνούς τους μετέτρεπε σε θετικό θεϊκό σημάδι.

     Όταν μετά από πολλές δυσκολίες έφτασε κοντά στο ΣΤΟΧΟ του, αντίκρισε ένα θέαμα τρομακτικό, εβδομήντα χιλιάδες βαριά οπλισμένους Καρχηδονίους. Στιγμή δεν δίστασε και πρόσταξε επίθεση και όλοι μαζί οι Έλληνες έπεσαν με θεϊκή μανία πάνω στο ΣΤΟΧΟ τους. Η επίθεση έγινε την ώρα που οι Καρχηδόνιοι προσπαθούσαν να περάσουν τον Κριμισό ποταμό, ο Τιμολέων επέλεξε τη μάχη και όχι η μάχη τον Τιμολέοντα.

    Η μάχη σκληρή, σώμα με σώμα, ασπίδα με ασπίδα, οι Έλληνες πιέζουν, οι Καρχηδόνιοι τους αποκρούουν και αντεπιτίθενται, όμως ενώ είναι καλοκαίρι, βαριά καταιγίδα ξεσπά με έντονο χαλάζι, το οποίο χτυπά τις πλάτες των Ελλήνων και τα πρόσωπα των Καρχηδονίων, ενώ το έδαφος γίνεται λασπώδες με αποτέλεσμα οι βαρείς Καρχηδόνιοι να κολλούν στη λάσπη και να πιέζονται διαρκώς από το ελαφρύτερο ελληνικό στρατιωτικό σώμα, ώσπου τελικά οι Καρχηδόνιοι είτε να υποχωρήσουν προς Καρχηδόνα είτε να χάσουν τη ζωή τους στα λασπωμένα νερά του Κριμισού.

     Ο Τιμολέων αναγνώρισε, αποδέχθηκε και αντιμετώπισε το ΣΤΟΧΟ του. Η πορεία προς το στόχο δεν ήταν εύκολη, χρειάστηκε να δουλέψει αρκετά, ακόμη και όταν ο μισός στρατός του τον εγκατέλειψε, όμως ο ίδιος είχε ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ με τον ΣΤΟΧΟ του. Ο Τιμολέων τιμήθηκε πολύ από τους Σικελούς, ακόμη και σήμερα πολλές οδοί φέρουν το όνομά του. 


 Κορώσης Γεώργιος

 Career Coach