Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Η δύναμη της κλίμακας

   
      Η αυτοεκτίμηση των ανθρώπων παίζει σημαντικό, αν όχι πρωταγωνιστικό, ρόλο, στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Οι άνθρωποι που έρχονται για επαγγελματική συμβουλευτική ισχυρίζονται συχνά πως δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους ή τον γνωρίζουν, αλλά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
     Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση παρουσιάζουν αισθήματα ντροπής, εσωστρέφειας και απομόνωσης, πράγμα το οποίο γίνεται φανερό στις πρώτες συνεδρίες με τον επαγγελματικό σύμβουλο. « Μην ντρέπεσαι όταν σε βοηθούν, διότι πρέπει να εκτελέσεις το καθήκον όπως ο στρατιώτης που αγωνίζεται στα τείχη. Πού είναι το παράξενο, εάν εσύ μεν, επειδή χωλαίνεις, δεν μπορείς να ανέβεις μόνος σου στις επάλξεις του τείχους, μπορείς όμως να πετύχεις αυτό με τη βοήθεια κάποιου άλλου;», έλεγε ο Μάρκος Αυρήλιος.
     Ο ρόλος του επαγγελματικού συμβούλου είναι να βοηθήσει τον πελάτη να κατανοήσει τη θέση του, να εστιάσει στις δυνατότητές του, να ξεφύγει από το γενικό και να επικεντρωθεί στο ειδικό και ασφαλώς να του παρέχει αυτονομία για την επαγγελματική του εξέλιξη, όπως ο ίδιος την επιθυμεί. Μία μέθοδος για να καταφέρει ο πελάτης τα προηγούμενα είναι η δημιουργία μίας κλίμακας από το 1 έως το 10, όπου το 10 θα σημαίνει π.χ ότι ξέρω απόλυτα τι θέλω ή ξέρω πολύ καλά ποιος είμαι ή είμαι πολύ αποφασισμένος. Στο αντίθετο άκρο θα βρίσκεται το 1 όπου θα σημαίνει π.χ δεν ξέρω τι θέλω ή δεν ξέρω ποιος είμαι ή δεν μπορώ να αποφασίσω με τίποτα. Στόχος του συμβούλου είναι ο πελάτης να γνωρίσει τον εαυτό του (Σαυτόν ίσθι, Γνώρισε τον εαυτό σου).
     Τέλος, σύμφωνα με τον Μάρκο Αυρήλιο, τα γνωρίσματα της λογικής ψυχής είναι να βλέπει τον εαυτό της, να τον εξετάζει, να τον κάνει όπως θέλει, να απολαμβάνει τον καρπό που παράγει και να πραγματοποιεί το δικό της σκοπό.

Κορώσης Γεώργιος
Career Coach