Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Φιλοσοφική συμβουλευτική και επαγγελματική εξέλιξη

   

   Η φιλοσοφική συμβουλευτική είναι αρκετά νέα στο χώρο της συμβουλευτικής και της θεραπείας. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας  του 1980 στη Γερμανία και έκτοτε εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

     Υπάρχουν πολλές διαμάχες σχετικά με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί και κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί «φιλοσοφική». Αρκετοί υποστηρικτές της ισχυρίζονται πως δεν εφαρμόζει κάποια σχετική μεθοδολογία και απλά βασίζεται στη φιλοσοφική προπαιδεία του συμβούλου.

     Υπάρχουν πολλές συμβουλευτικές μέθοδοι οι οποίες ακολουθούν αυστηρούς κανόνες και τεχνικές. Πρόκειται για μοντέρνες μεθόδους  καθώς η δράση τους αρχίζει από τη βιομηχανική επανάσταση και κυριαρχούν στον 20ο αιώνα, ενώ ισχυρή παραμένει η παρουσία τους και σήμερα. Ο σύγχρονος άνθρωπος και ιδιαίτερα ο δυτικός, ενώ τις δέχθηκε ενθουσιασμό, φαίνεται σταδιακά να απομακρύνεται και να αποδέχεται τη μεταμοντέρνα συμβουλευτική, τη φιλοσοφική.

    

    Η μεταμοντέρνα φιλοσοφική συμβουλευτική έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια και ασφαλώς ήταν προσιτή σε όλους. Σήμερα κυριαρχεί στις ανατολικές χώρες, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό της κουλτούρας τους.  Πυρήνας της φιλοσοφικής συμβουλευτικής είναι η αντιμετώπιση του ανθρώπου όχι ως ασθενή, όχι ως πελάτη αλλά ως επισκέπτη.

     Έτσι εξηγείται πώς κατάφερε να υπερκεράσει πολλές μορφές συμβουλευτικής και θεραπείας. Αν μέσα από τη φιλοσοφική συμβουλευτική οι άνθρωποι μπορούν να συνεργάζονται και να αντιμετωπίζουν προβλήματα, τότε σίγουρα μπορούν να έχουν και την ιδανική επαγγελματική εξέλιξη.

 


Κορώσης Γεώργιος

Career Coach

 Πηγές: 1.  Εισαγωγή στη Συμβουλευτική (McLeod), Φιλοσοφική συμβουλευτική