Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Η δύναμη της θετικής σκέψης


     Η επαγγελματική αναποφασιστικότητα σε εφήβους και ενήλικες δημιουργεί προβλήματα τόσο στην επαγγελματική όσο και την προσωπική τους εξέλιξη. Παράγοντες που επηρεάζουν την αναποφασιστικότητα είναι η έλλειψη πληροφόρησης, συναισθηματικοί και προσωπικοί παράγοντες καθώς και το περιβάλλον.
     Τόσο η πληροφόρηση όσο και το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για τη λήψη απόφασης, όμως, υπάρχουν άνθρωποι, ίσως αυτόφωτοι, που κατάφεραν να εξελιχθούν επαγγελματικά και προσωπικά ποντάροντας μόνο στα συναισθήματά τους, αγνοώντας τους άλλους δύο παράγοντες. Ένα συναίσθημα δημιουργείται από μία ενέργεια, μία πράξη, που κατευθύνονται προς το άτομο, το οποίο δρα αναλόγως. Πρόκειται δηλαδή για μία ψυχολογική αντίδραση του ατόμου σε αυτά τα ερεθίσματα.
     Τα συναισθήματα μπορεί να είναι είτε θετικά είτε αρνητικά, όμως, αυτά που εξελίσσουν τη σκέψη μας και μας βοηθούν να αντεπεξέλθουμε σε κάθε είδους δυσκολία είναι τα θετικά. Τα αναποφάσιστα άτομα συγκεντρώνουν χαμηλά έως μηδενικά ποσοστά θετικών συναισθημάτων με αποτέλεσμα να παραμένουν αδρανή. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει μέσα από την καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων όπως είναι η ελπίδα, το θάρρος, η αισιοδοξία, το νόημα για τη ζωή καθώς και ο οραματισμός για το μέλλον.
     Τα άτομα που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ελπίδας φαίνονται πιο προσαρμοστικά στις εξελίξεις( προσωπικές-επαγγελματικές),  επινοούν νέα κίνητρα και έχουν αυτογνωσία. Αρκετοί όμως ισχυρίζονται πως όταν εμφανίζεται το αίσθημα του φόβου, τότε εμφανίζεται το θάρρος. Το θάρρος ταυτίζεται με την επιμονή, την αντοχή, την πίστη, παράγοντες δηλαδή που κινητοποιούν το άτομο προς την επίτευξη του στόχου. Η αισιοδοξία επίσης ενεργοποιεί τα άτομα καθώς τα γεμίζει με την πεποίθηση πως ό,τι και να γίνει θα τα καταφέρουν. Το νόημα συνδέεται με το στόχο του ατόμου και το κάνει να καταλάβει τη σημαντικότητά του, ενώ τέλος ο οραματισμός για το μέλλον δημιουργεί πετυχημένα άτομα καθώς αυτά εστιάζουν στο ρίσκο και μέσω αυτού αποκτούν αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση.
     Τα συναισθήματα λοιπόν επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας και κατά συνέπεια τον τρόπο λήψης απόφασης. Αν καταφέρουμε να σκεφτόμαστε θετικά, τότε θα αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και ακόμη και μέσα από ένα αρνητικό γεγονός θα μπορούμε να βγάζουμε κάτι θετικό, «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Κορώσης Γεώργιος
Career Coach