Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Ηγεσία και διαχείριση ομάδας

    
Μία ομάδα ανθρώπων σε εργασιακό, φοιτητικό, μαθητικό, εκπαιδευτικό περιβάλλον λειτουργεί σαν ζωντανός οργανισμός, ο οποίος εξελίσσεται διαρκώς. Τα μέλη της ομάδας έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σκέψεις, απόψεις, συναισθήματα, εμπειρίες, τα οποία μεταφέρονται στην ομάδα. Από την άλλη μεριά ο ηγέτης( υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού, καθηγητής, εκπαιδευτής, δάσκαλος) έχει και αυτός τις δικές του προσωπικές και επαγγελματικές εμπειρίες.
     Πώς θα μπορέσουν όλοι αυτοί οι διαφορετικοί χαρακτήρες να αποκτήσουν συνοχή; Αρχικά θεωρείται απαραίτητο να είναι  ξεκάθαρος ο σκοπός της ομάδας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συζητηθεί και να επαναπροσδιοριστεί. Δεν είναι όμως μόνο ο σκοπός, είναι και οι αξίες της ομάδας, οι οποίες διαμορφώνουν τον τρόπο σκέψης της ομάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Κατά συνέπεια η συνοχή είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού «σκοποί- αξίες», μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η παραγωγική και δημιουργική εργασία, όπου σημαντικό ρόλο έχει ο ηγέτης.
     Ο ηγέτης οφείλει να έχει επίγνωση των ανθρώπινων συμπεριφορών, αλλά και του ρόλου που τα μέλη της ομάδας υιοθετούν, για τους δικούς λόγους. Ο ηγέτης αποδέχεται και συνεργάζεται με όλη την ομάδα χωρίς να κάνει διακρίσεις. Μέσω του διαλεκτικού τρόπου επιτυγχάνει την αναγνώρισή του ως «αυθεντία» και όχι μέσω της επιβολής του. Η σχέση είναι συνεργατική, αλλά και διακριτή, πράγμα το οποίο επιζητούν και τα μέλη της ομάδας.
     Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπόφευκτες είναι και οι συγκρούσεις, όχι  όμως απευκταίες, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η εξέλιξη και τελικά η συνοχή της ομάδας.  Αν μία σύγκρουση δεν αντιμετωπιστεί καίρια τότε μπορεί να αποτύχει η ομάδα. Ο ηγέτης μπορεί να δημιουργήσει μικρές ομάδες/ υποομάδες όπου θα τους δώσει τη δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, τις σκέψεις, τους στόχους τους, τις προσδοκίες τους, τα συναισθήματά τους. Ασφαλώς κρίνεται απαραίτητο να πάρουν θέση για την κρίση, καθώς έτσι θα αντιμετωπίσουν ομαδικά το πρόβλημα, θα αναλάβουν ευθύνες, θα αποκτήσουν συνοχή.
     Συνοψίζοντας, ο ρόλος του ηγέτη είναι σύνθετος και ιδιαίτερος, όμως, εάν δεν αντιμετωπίσει την ομάδα του με ανθρωπιστικά κριτήρια, κινδυνεύει να απορριφθεί πριν ακόμη συνεργαστεί μαζί τους.

Κορώσης Γεώργιος
 Career Coach