Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Η επαγγελματική συμπεριφορά των γυναικών




     Για να κατανοήσουμε πώς μια γυναίκα λαμβάνει επαγγελματικές αποφάσεις είναι χρήσιμο να παρατηρήσουμε το κοινωνικό της περιβάλλον. Αναντίρρητα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όπως σωστά περιγράφει η Gilligan, για παράδειγμα οι άνδρες φαίνεται να μην επιθυμούν ιδιαίτερα  τη «στενή» επαφή ενώ οι γυναίκες δείχνουν περισσότερο οικειότητα.
     Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ξεκινούν από την παιδική τους ηλικία σύμφωνα με μέλη της ομάδας του  Κέντρου Stone, αφού διαπιστώνεται πως τα αγόρια ωριμάζουν και κοινωνικοποιούνται λόγω της απομάκρυνσης από τη μητέρα, ενώ τα κορίτσια διαρκώς εξαρτώνται από τη μητέρα, γι’ αυτό μεγαλώνοντας προσπαθούν να αυτονομηθούν. Οι απόψεις αυτές διαμορφώθηκαν κυρίως στον προηγούμενο αιώνα, όμως, βρίσκουν έδαφος και στη σύγχρονη εποχή.
     Αρχικά είναι χρήσιμο να τονιστεί πως οι στερεοτυπικές αντιλήψεις παίζουν σημαντικό ρόλο στις γυναίκες (και στους άντρες)για τη λήψη επαγγελματικής απόφασης, με αποτέλεσμα να περιορίζουν αρκετά τις επαγγελματικές επιλογές τους. Επίσης οι προσδοκίες και οι πεποιθήσεις μιας κοινωνίας, που όσο και αν προσπάθησε  η φεμινιστική προσέγγιση να εξηγήσει πως δεν υπάρχουν διαφορές στα δύο φύλα και πως πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, εμποδίζουν τη λήψη επαγγελματικής απόφασης. Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η σημασία που αποδίδουν οι γυναίκες στις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι αποφάσεις τους στον περιβάλλον τους.
     Παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλα, δεν μπορούμε με ασφάλεια να μιλήσουμε για διαφοροποίηση στην επαγγελματική αναποφασιστικότητα, ενώ ως προς την αυτοαποτελεσματικότητα ( την πεποίθηση του ατόμου στις δεξιότητές του) τα μηνύματα είναι αντιφατικά, καθώς άλλες έρευνες υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση και άλλες όχι.
     Ανακεφαλαιώνοντας, οι γυναίκες μεγαλώνουν σε διαφορετικό περιβάλλον από τους άντρες, πράγμα το οποίο φαίνεται να επηρεάζει την επαγγελματική τους συμπεριφορά. Οι έρευνες όμως δεν δίνουν μία σαφή εικόνα διαφοροποίησης των δύο φύλων, ως προς την επαγγελματική αναποφασιστικότητα και την αυτοαποτελεσματικότητα.  Είναι όμως χρήσιμο να λαμβάνεται υπόψη, κατά την επαγγελματική συμβουλευτική, το περιβάλλον των φύλων.

Κορώσης Γεώργιος
Career Coach

Πηγές: 1.  Εισαγωγή στη Συμβουλευτική (McLeod), Φεμινιστικές προσεγγίσεις: ο ριζοσπαστισμός της συμβουλευτικής
2. Επαγγελματικός προσανατολισμός και λήψη επαγγελματικών αποφάσεων, Πώς σχεδιάζουν οι γυναίκες τη σταδιοδρομία τους; Ο ρόλος του φύλο κατά τη διαδικασία λήψης επαγγελματικής απόφασης