Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Φιλοσοφική συμβουλευτική και επαγγελματική εξέλιξη

   

   Η φιλοσοφική συμβουλευτική είναι αρκετά νέα στο χώρο της συμβουλευτικής και της θεραπείας. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας  του 1980 στη Γερμανία και έκτοτε εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

     Υπάρχουν πολλές διαμάχες σχετικά με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί και κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί «φιλοσοφική». Αρκετοί υποστηρικτές της ισχυρίζονται πως δεν εφαρμόζει κάποια σχετική μεθοδολογία και απλά βασίζεται στη φιλοσοφική προπαιδεία του συμβούλου.

     Υπάρχουν πολλές συμβουλευτικές μέθοδοι οι οποίες ακολουθούν αυστηρούς κανόνες και τεχνικές. Πρόκειται για μοντέρνες μεθόδους  καθώς η δράση τους αρχίζει από τη βιομηχανική επανάσταση και κυριαρχούν στον 20ο αιώνα, ενώ ισχυρή παραμένει η παρουσία τους και σήμερα. Ο σύγχρονος άνθρωπος και ιδιαίτερα ο δυτικός, ενώ τις δέχθηκε ενθουσιασμό, φαίνεται σταδιακά να απομακρύνεται και να αποδέχεται τη μεταμοντέρνα συμβουλευτική, τη φιλοσοφική.

    

    Η μεταμοντέρνα φιλοσοφική συμβουλευτική έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια και ασφαλώς ήταν προσιτή σε όλους. Σήμερα κυριαρχεί στις ανατολικές χώρες, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό της κουλτούρας τους.  Πυρήνας της φιλοσοφικής συμβουλευτικής είναι η αντιμετώπιση του ανθρώπου όχι ως ασθενή, όχι ως πελάτη αλλά ως επισκέπτη.

     Έτσι εξηγείται πώς κατάφερε να υπερκεράσει πολλές μορφές συμβουλευτικής και θεραπείας. Αν μέσα από τη φιλοσοφική συμβουλευτική οι άνθρωποι μπορούν να συνεργάζονται και να αντιμετωπίζουν προβλήματα, τότε σίγουρα μπορούν να έχουν και την ιδανική επαγγελματική εξέλιξη.

 


Κορώσης Γεώργιος

Career Coach

 Πηγές: 1.  Εισαγωγή στη Συμβουλευτική (McLeod), Φιλοσοφική συμβουλευτική

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ)



     Οι στρατιωτικές σχολές, ανέκαθεν, ήταν περιζήτητες, καθώς προσέφεραν κύρος και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Όσοι, όμως, επιλέξουν αυτές τις σχολές μόνο για  επαγγελματική αποκατάσταση, σίγουρα θα δυστυχήσουν!
      Η Σ.Σ.Α.Σ είναι μία από τις περιζήτητες σχολές και σίγουρα όποιος την επιλέξει, συνειδητοποιημένα, θα του προσφέρει  κύρος( κοινωνικό-επαγγελματικό), αλλά και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Η εισαγωγή στη ΣΣΑΣ γίνεται μόνο μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Κατόπιν, οι υποψήφιοι συμμετέχουν σε προκαταρκτικές εξετάσεις(ψυχοτεχνικές, υγειονομικές, αθλητικές), το πρόγραμμα των οποίων κοινοποιείται κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.
      Τα τμήματα που απαρτίζουν τη Σ.Σ.Α.Σ, διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, οι οποίες με τη σειρά τους διακρίνονται σε ανάλογα τμήματα σπουδών. Έτσι, λοιπόν, η πρώτη κατηγορία είναι το Τμήμα Υγειονομικού, το οποίο περιλαμβάνει το : Ιατρικό, Οδοντιατρικό, Φαρμακευτικό, Κτηνιατρικό και Ψυχολογικό. Η δεύτερη κατηγορία είναι το Τμήμα Λοιπών Σωμάτων, το οποίο περιλαμβάνει το: Τμήμα Στρατολογικού-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων και το Τμήμα Οικονομικού. Η φοίτηση στη Σ.Σ.Α.Σ είναι ανάλογη των σχολών του Αριστοτελείου, δηλαδή, Νομική Αριστοτελείου 4 χρόνια, Στρατολογικό-Στρατιωτικό Νομικών Συμβούλων 4 χρόνια.
      Η εκπαίδευση των σπουδαστών χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: α) Ακαδημαϊκή , β) Στρατιωτική. Η ακαδημαϊκή πραγματοποιείται στο Αριστοτέλειο, ενώ η στρατιωτική στις εγκαταστάσεις της Σ.Σ.Α.Σ. Η στρατιωτική εκπαίδευση πραγματοποιείται παράλληλα με την ακαδημαϊκή. Με το πέρας της θερινής εξεταστικής (Ιούνιος), πραγματοποιείται η θερινή κατασκηνωτική διαβίωση των σπουδαστών, αρχές Ιουλίου, η οποία διαρκεί τρεις εβδομάδες. Κατόπιν, ξεκινάει η θερινή τους άδεια.
Οι απόφοιτοι-ες, καλούνται, ανάλογα με το σώμα στο οποίο εντάσσονται, Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι ή Ανθυποσμηναγοί. Μετά την αποφοίτησή τους, υποχρεούνται να παραμείνουν στο σώμα: Οι Ιατροί για 12 χρόνια, οι Κτηνίατροι, Οδοντίατροι και Φαρμακοποιοί για 10 χρόνια και οι Ψυχολόγοι, Στρατολόγοι-Στρατιωτικοί Νομικοί Σύμβουλοι και Οικονομικοί για 8 χρόνια.
     Γιατί, όμως, να επιλέξει ένας μαθητής το  Ιατρικό της Σ.Σ.Α.Σ και όχι την Ιατρική του Αριστοτελείου;  Η απάντηση είναι απλή! Ο μαθητής που θα επιλέξει τη Σ.Σ.Α.Σ θα έχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, σε αντίθεση με το μαθητή που θα επιλέξει την Ιατρική του Αριστοτελείου και θα χρειαστεί περίπου δέκα χρόνια για να δει τον πρώτο του μισθό!! Ο σπουδαστής της Σ.Σ.Α.Σ, πληρώνεται από την πρώτη μέρα που θα μπει στη σχολή, καθώς το κράτος του παρέχει στέγη, τροφή, αλλά και μισθό. Ο σπουδαστής της Ιατρικής του Αριστοτελείου, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, είναι υποχρεωμένος να νοικιάσει σπίτι, εκτός και αν υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια και μείνει στις φοιτητικές εστίες. Επιπλέον, στα θετικά της Σ.Σ.Α.Σ είναι ότι οι απόφοιτοι όλων των τμημάτων, πλην Νομικών, μπορούν να εργαστούν και ως ιδιώτες, ανοίγοντας επί παραδείγματι το δικό τους ιατρείο.
      Για να μπει, λοιπόν, κάποιος στη Σ.Σ.Α.Σ θα πρέπει να έχει, πέρα από πάθος, υψηλή βαθμολογία. Σύμφωνα με τις βάσεις του 2019, για να εισέλθει κάποιος στη Σ.Σ.Α.Σ (Ιατρικό) έπρεπε να έχει 18.674 μόρια, ενώ στην Ιατρική Θεσσαλονίκης  18.585 μόρια. Σίγουρα, είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για τους υποψηφίους.


 Κορώσης Γεώργιος
Career Coach / Consultant