Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Δεσμεύσου στο ΣΤΟΧΟ, γίνε ΗΓΕΤΗΣ



   
    Συχνά αναρωτιόμαστε, «καλά αυτός πώς τα κατάφερε, πώς πέτυχε, πώς βγάζει τόσα πολλά χρήματα, τι κάνει διαφορετικά από εμένα, γιατί συμβαίνουν όλα τα καλά σε αυτόν, υπάρχει κάποιο μυστικό;». Οι περισσότεροι θα αναζητήσουν με τη λογική μία απάντηση, «τι έκανε , πώς το έκανε;», ενώ λίγοι στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν την δική τους ανεπάρκεια θα προσπαθήσουν να υποτιμήσουν και να χλευάσουν έναν επιτυχημένο άνθρωπο.

    Μία προσωπικότητα που με γοήτευε από τα φοιτητικά μου χρόνια, ήταν ένας αρχαίος κορίνθιος στρατηγός, άγνωστος στους περισσότερους σύγχρονους Έλληνες. Ο Τιμολέων ο Κορίνθιος! Η Κόρινθος, κατά την αρχαιότητα, είχε πολλές αποικίες στη Σικελία, όπως λίγο πολύ όλες οι αρχαίες ελληνικές πόλεις –κράτη. Το 341 π.Χ  οι Καρχηδόνιοι είναι έτοιμοι να κατακτήσουν και να υποδουλώσουν όλη τη Σικελία και έτσι, έπειτα από παράκληση των Ελλήνων Σικελών, φθάνει ο Τιμολέων με εφτά χιλιάδες άνδρες, από τους οποίους οι τέσσερις χιλιάδες ήταν μισθοφόροι.

    Όντας στη Σικελία ο Τιμολέων, έρχεται η είδηση πως εβδομήντα χιλιάδες Καρχηδόνιοι, βαριά οπλισμένοι, αποβιβάστηκαν στη Σικελία. Στο άκουσμα και μόνο του μεγέθους του στρατού πολλοί στρατιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τον Τιμολέοντα, ο ίδιος όμως είχε τα δικά του 3Α, Αναγνώριση καταστάσεως, Αποδοχή καταστάσεως και Αντιμετώπιση ΣΤΟΧΟΥ.

    Ας εξετάσουμε την αντίδραση του Τιμολέοντα και ας προσπαθήσει ο/η καθένας/μία να αντιπαραβάλει τον εαυτό του/της.


Αναγνώριση καταστάσεως Τιμολέων: Βρίσκομαι αρκετά μακριά από την προστασία της Κορίνθου. Έχω στρατιωτική δύναμη πολύ μικρή και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστη. Ο αντίπαλος έχει δέκα φορές μεγαλύτερο στρατό και καλύτερα εξοπλισμένο.


Αποδοχή καταστάσεως Τιμολέων:  Αντιλαμβάνομαι πλήρως την κατάσταση, δεν πανικοβάλλομαι, προετοιμάζομαι ψυχολογικά.


Αντιμετώπιση καταστάσεως Τιμολέων: Έχω αναγνωρίσει και αποδεχθεί το στόχο μου και ετοιμάζω προσεκτικά τις κινήσεις μου. Ο στόχος μου είναι να σώσω τη Σικελία. Πώς θα γίνει αυτό;  

Δημιουργούνται δύο επιλογές:


Α) Ό,τι προτείνουν οι πολλοί, δηλαδή, μείνε πίσω από τα τείχη, μείνε στην ασφάλεια της πόλης και ίσως καταφέρεις να πετύχεις μία συμφωνία για ειρήνη.


Β) Έχω αυτογνωσία (τα 3Α που αναπτύξαμε), η οποία με οδηγεί σε αυτοσεβασμό και με γεμίζει αυτοπεποίθηση και κατά συνέπεια αναλαμβάνω δράση. Δεν παραμένω αδρανής περιμένοντας τις εξελίξεις, αλλά κινητοποιούμαι προς το στόχο μου.

     Ο Τιμολέων αποφάσισε να κινηθεί προς το ΣΤΟΧΟ του και μάλιστα με ενθουσιασμό τον ακολούθησαν και οι στρατιώτες του. Η πορεία προς το στόχο δεν ήταν εύκολη, όμως εδώ είναι που ξεχωρίζουν οι μεγάλες προσωπικότητες. Οι προσωπικότητες που ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ στο ΣΤΟΧΟ τους, παθαίνουν εμμονή με αυτόν. Όταν οι στρατιώτες του αποθαρρύνονταν τους έδινε κουράγιο, μέχρι και τους αρνητικούς οιωνούς τους μετέτρεπε σε θετικό θεϊκό σημάδι.

     Όταν μετά από πολλές δυσκολίες έφτασε κοντά στο ΣΤΟΧΟ του, αντίκρισε ένα θέαμα τρομακτικό, εβδομήντα χιλιάδες βαριά οπλισμένους Καρχηδονίους. Στιγμή δεν δίστασε και πρόσταξε επίθεση και όλοι μαζί οι Έλληνες έπεσαν με θεϊκή μανία πάνω στο ΣΤΟΧΟ τους. Η επίθεση έγινε την ώρα που οι Καρχηδόνιοι προσπαθούσαν να περάσουν τον Κριμισό ποταμό, ο Τιμολέων επέλεξε τη μάχη και όχι η μάχη τον Τιμολέοντα.

    Η μάχη σκληρή, σώμα με σώμα, ασπίδα με ασπίδα, οι Έλληνες πιέζουν, οι Καρχηδόνιοι τους αποκρούουν και αντεπιτίθενται, όμως ενώ είναι καλοκαίρι, βαριά καταιγίδα ξεσπά με έντονο χαλάζι, το οποίο χτυπά τις πλάτες των Ελλήνων και τα πρόσωπα των Καρχηδονίων, ενώ το έδαφος γίνεται λασπώδες με αποτέλεσμα οι βαρείς Καρχηδόνιοι να κολλούν στη λάσπη και να πιέζονται διαρκώς από το ελαφρύτερο ελληνικό στρατιωτικό σώμα, ώσπου τελικά οι Καρχηδόνιοι είτε να υποχωρήσουν προς Καρχηδόνα είτε να χάσουν τη ζωή τους στα λασπωμένα νερά του Κριμισού.

     Ο Τιμολέων αναγνώρισε, αποδέχθηκε και αντιμετώπισε το ΣΤΟΧΟ του. Η πορεία προς το στόχο δεν ήταν εύκολη, χρειάστηκε να δουλέψει αρκετά, ακόμη και όταν ο μισός στρατός του τον εγκατέλειψε, όμως ο ίδιος είχε ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ με τον ΣΤΟΧΟ του. Ο Τιμολέων τιμήθηκε πολύ από τους Σικελούς, ακόμη και σήμερα πολλές οδοί φέρουν το όνομά του. 


 Κορώσης Γεώργιος

 Career Coach

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Η επαγγελματική συμπεριφορά των γυναικών




     Για να κατανοήσουμε πώς μια γυναίκα λαμβάνει επαγγελματικές αποφάσεις είναι χρήσιμο να παρατηρήσουμε το κοινωνικό της περιβάλλον. Αναντίρρητα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όπως σωστά περιγράφει η Gilligan, για παράδειγμα οι άνδρες φαίνεται να μην επιθυμούν ιδιαίτερα  τη «στενή» επαφή ενώ οι γυναίκες δείχνουν περισσότερο οικειότητα.
     Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ξεκινούν από την παιδική τους ηλικία σύμφωνα με μέλη της ομάδας του  Κέντρου Stone, αφού διαπιστώνεται πως τα αγόρια ωριμάζουν και κοινωνικοποιούνται λόγω της απομάκρυνσης από τη μητέρα, ενώ τα κορίτσια διαρκώς εξαρτώνται από τη μητέρα, γι’ αυτό μεγαλώνοντας προσπαθούν να αυτονομηθούν. Οι απόψεις αυτές διαμορφώθηκαν κυρίως στον προηγούμενο αιώνα, όμως, βρίσκουν έδαφος και στη σύγχρονη εποχή.
     Αρχικά είναι χρήσιμο να τονιστεί πως οι στερεοτυπικές αντιλήψεις παίζουν σημαντικό ρόλο στις γυναίκες (και στους άντρες)για τη λήψη επαγγελματικής απόφασης, με αποτέλεσμα να περιορίζουν αρκετά τις επαγγελματικές επιλογές τους. Επίσης οι προσδοκίες και οι πεποιθήσεις μιας κοινωνίας, που όσο και αν προσπάθησε  η φεμινιστική προσέγγιση να εξηγήσει πως δεν υπάρχουν διαφορές στα δύο φύλα και πως πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, εμποδίζουν τη λήψη επαγγελματικής απόφασης. Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η σημασία που αποδίδουν οι γυναίκες στις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι αποφάσεις τους στον περιβάλλον τους.
     Παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλα, δεν μπορούμε με ασφάλεια να μιλήσουμε για διαφοροποίηση στην επαγγελματική αναποφασιστικότητα, ενώ ως προς την αυτοαποτελεσματικότητα ( την πεποίθηση του ατόμου στις δεξιότητές του) τα μηνύματα είναι αντιφατικά, καθώς άλλες έρευνες υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση και άλλες όχι.
     Ανακεφαλαιώνοντας, οι γυναίκες μεγαλώνουν σε διαφορετικό περιβάλλον από τους άντρες, πράγμα το οποίο φαίνεται να επηρεάζει την επαγγελματική τους συμπεριφορά. Οι έρευνες όμως δεν δίνουν μία σαφή εικόνα διαφοροποίησης των δύο φύλων, ως προς την επαγγελματική αναποφασιστικότητα και την αυτοαποτελεσματικότητα.  Είναι όμως χρήσιμο να λαμβάνεται υπόψη, κατά την επαγγελματική συμβουλευτική, το περιβάλλον των φύλων.

Κορώσης Γεώργιος
Career Coach

Πηγές: 1.  Εισαγωγή στη Συμβουλευτική (McLeod), Φεμινιστικές προσεγγίσεις: ο ριζοσπαστισμός της συμβουλευτικής
2. Επαγγελματικός προσανατολισμός και λήψη επαγγελματικών αποφάσεων, Πώς σχεδιάζουν οι γυναίκες τη σταδιοδρομία τους; Ο ρόλος του φύλο κατά τη διαδικασία λήψης επαγγελματικής απόφασης

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Η ενθάρρυνση ως μέσο επίτευξης στόχων



      Η εφηβεία είναι μία περίοδος που ο άνθρωπος αλλάζει σωματικά και νοητικά. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι μία επίπονη διαδικασία κατά την οποία δημιουργούνται μεγάλες ψυχοσωματικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τους εφήβους σε όλα τα επίπεδα, όπως η λήψη σωστών αποφάσεων για την επαγγελματική τους εξέλιξη.
      Οι έφηβοι χρειάζονται , ως προς τις πανελλαδικές, ένα απόλυτα ήρεμο περιβάλλον, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα, όχι να αποφύγουν το άγχος, αλλά να το ελέγξουν και να το κάνουν παραγωγικό. Τη λύση σε αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση μπορεί να την δώσει η Αντλεριανή σχολή, καθώς ένας από τους βασικούς της στόχους είναι η ενθάρρυνση. Ο Άλφρεντ Άντλερ μέλος πολύτεκνης οικογένειας, φιλάσθενος και αρκετά υποτιμημένος από το σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον αποφάσισε να αλλάξει συμπεριφορά, πήγε κόντρα σε όλους και σε όλα και τελικά ίδρυσε την Αντλεριανή Συμβουλευτική σχολή  ή την Ατομική ψυχολογία.
     Η Ατομική ψυχολογία εστιάζει την προσοχή της όχι στα γεγονότα, αλλά κυρίως στην ερμηνεία που δίνουν οι άνθρωποι σε αυτά. Η ερμηνεία συνήθως είναι αρνητική με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να εμφανίζονται ως αποθαρρυμένοι , με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία. Οι Αντλεριανοί σύμβουλοι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να δουν τον εαυτό τους και να τον επαναξιολογήσουν, έτσι ώστε να μπορέσουν αλλάξουν την εστίασή τους προς τα θετικά.
     Η Αντλεριανή προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κατανοήσουν πως έχουν το δικαίωμα της επιλογής και πως αυτό το δικαίωμα μπορεί να καθορίσει και τον τρόπο που δρουν. Η αλλαγή συμπεριφοράς γίνεται και μέσα από την πρόκληση, πολλές φορές, των Αντλεριανών συμβούλων προς τους συμβουλευόμενους με στόχο να κατανοήσουν την λανθασμένη και συχνά αυτοκαταστροφική συμπεριφοράς τους.
     Ο Άντλερ πίστευε πως την προσωπικότητά μας τη δημιουργούμε με βάση τους στόχους που επιλέγουμε. Ίσως η γνώση και η εφαρμογή μεθόδων της Ατομικής ψυχολογίας σε αποθαρρυμένους εφήβους να λειτουργούσε καταλυτικά στην επίτευξη των στόχων τους, αφού μέσω της ενθάρρυνσης θα είχαν καταφέρει να αλλάξουν συμπεριφορά. 

Κορώσης Γεώργιος

Career Coach